Doboktatás: fillek kezdőknek 1.

rz-logo3Ez alkalommal elsősorban kezdő dobosok számára szeretnék néhány olyan egyszerű fillt bemutatni, amelyek arra az egyszerű ötletre épülnek, hogy a dobfelszerelés dobjait egymás után, sorrendben szólaltatjuk meg, azaz: pergődob, 1. tom-tom, 2. tom-tom, 3. tom-tom. Amennyiben a dobfelszerelésünk nem három, hanem kettő tom-tomot tartalmaz, akkor változtatnunk kell, a sorrend legyen inkább: pergődob, 1. tom-tom, ismét pergődob, 2. tom-tom.

Kezdjük azzal, hogy mindegyik dobon nyolcadokat ütünk, azaz dobonként két-két hangot játszunk váltott kézzel (1. kottapélda). Ezt és a következő példákat is gyakoroljuk úgy, hogy három ütem tetszőleges kíséretet játszunk (az 1-14. példa inkább gyorsabb, a továbbiak inkább közepes tempóban alkalmazhatók eredményesebben), majd a negyedik ütemben játsszuk a fillt. Ha már több fillt biztonsággal játszunk, akkor próbáljuk meg azt is, hogy valamilyen egyszerűbb zeneszámban alkalmazzuk a tanultakat, azonban mivel a valóságban az ilyen, egy egész ütemig tartó filleket ritkán játszanak minden negyedik ütemben, ezért szerencsésebb, hogy amikor zenével együtt játszunk, hét ütem kíséret után, minden nyolcadik ütemben ütünk fillt.

Vajon hogyan tudnánk egyszerűen, az első példát felhasználva, további variációkat előállítani? Nyolcadok helyett üthetünk pl. egy negyedet a pergődobon, vagy valamelyik tom-tomon, így könnyedén előállíthatunk négy további variációt (2-5. példa). Természetesen nem csak egy darab dobon játszhatunk negyedet a nyolcadok helyett, hanem pl. kettőn is, azonban én úgy gondolom, hogy azok a variációk, amelyekben két egymást követő dobon ütünk negyedeket, eléggé sután hangzanak, ezért inkább érdemes kerülnünk ezek használatát.

Úgy is előállíthatunk variációkat, hogy valamelyik dobon az első nyolcadot elhagyjuk (6-9. példa), azonban ha a fillünket szünettel kezdjük, szerintem ismét csak sete-sután hangzik, és aki hallgat bennünket azt gondolhatja, hogy valamit elrontottunk, mert a ritmus folyamatossága megszakad. Ezen a gondon szerintem a legegyszerűbben úgy segíthetünk, hogy amennyiben a pergődobot nem szeretnénk megütni az első nyolcadon, a szünet helyett a lábcintányéron játszunk egy nyolcadot, és ezzel a ritmus folyamatos marad, de a dobokon mégis az szólal meg, amit eredetileg hallani szerettünk volna (6. példa). Számos további fillt előállíthatunk még úgy, hogy nem csak egy, hanem több, vagy akár az összes dobon csak a második nyolcadot szólaltatjuk meg.

Az előző variációkban két-két különböző ritmusképletet alkalmaztunk, azonban megpróbálhatjuk azt is, hogy a fillünkben az eddig alkalmazott mindhárom ritmusképletet felhasználjuk. Számos variációt állíthatunk elő, de szerintem azokat érdemes kerülnünk, amelyekben a negyedek után fordul elő második nyolcadon játszott hang, mert ezek megint csak olyan hatást kelthetnek, mintha elrontottunk volna valamit, túl hosszú ideig nem szólal meg semmi. Néhány jól hangzó variációt mutat be a 10-14. példa.

Úgy is előállíthatunk variációkat, hogy valamelyik dobon nyolcadok helyett tizenhatodokat játszunk. A 15-18. példában azokat a lehetőségeket vehetjük szemügyre, amelyekben egy darab dobon játszunk tizenhatodokat a nyolcadok helyett, de természetesen üthetünk tizenhatodokat kettő, három, vagy akár az összes dobon is.

Előállíthatunk filleket nyolcadok, tizenhatodok és negyedek alkalmazásával is, de szerintem inkább azokat a variációkat érdemes választanunk, amelyekben csak egy, vagy két nem egymást követő dobon játszunk negyedeket. A teljesség igénye nélkül, három variációt mutat be a 19-21. példa.

És végül azt is megpróbálhatjuk, hogy a fillünkben nyolcadok és a tizenhatodok mellett, csak a második nyolcadon megszólaltatott hangot, vagy hangokat alkalmazunk. Nagyon sokféle variációt állíthatunk elő, ezek közül hármat vehetünk szemügyre a 22-24. példában.

Remélem, hasznos, a gyakorlatban is jól alkalmazható lehetőségekre hívtam fel a figyelmet ebben a cikkben, nagyon fontos, hogy a bemutatott példákon kívül próbáljunk továbbiakat is előállítani. Ebben esetleg segítségünkre lehet a „Rock-, blues- és funkritmusok 1.” című dobkotta, valamint az „Alapismeretek nem csak kezdőknek” című doboktató dvd is.

Jó dobolást, sok sikert kívánok!

Hozzászólások

Hozzászólás

A hozzászólások le vannak tiltva.