Doboktatás kezdőknek: kíséret nyolcadokkal 1.

Az egyik leggyakrabban használt kíséret kétféle, két-két hangból álló részletből épül fel. Az első: játsszunk két hangot előbb a jobb kezünkkel és a jobb lábunkkal, majd pedig csak a jobb kezünkkel. A második részlet: játsszunk egy hangot a két kezünkkel együtt, majd még egyet, csak a jobb kezünkkel. Előbb gyakoroljuk a kíséret részleteit külön külön, majd próbáljuk azokat egymás után játszani. A hangokat számoljuk így: egyet, kettőt, hármat, négyet. Ezeket a hangokat nyolcadoknak nevezzük.
Amikor ott tarunk, hogy “egy”, akkor a lábunkkal és a jobb kezünkkel játsszunk, amikor ott, hogy “ket”, akkor a két kezünkkel egyszerre; amikor azt a szótagot ejtjük ki, hogy “há”, akkor ismét a jobb kezünkkel és a jobb lábunkkal játsszuk a hangot, végül pedig, amikor ott tartunk, hogy “né”, akkor ismét a két kezünkkel egyszerre üssünk. Próbáljuk a kíséretet zenével együtt is eljátszani, több tempóban is.
További variációk, hasonló kíséretek a Rock-, blues és funkritmusok 1. című dobkottában, és az Alapismeretek nem csak kezdőknek című dvd-n találhatók.
Jó dobolást, sok sikert kívánok!